Правильно выбираем овощи и фрукты

199
1013

Хранение овощей и фруктовДавайте научимся выбирать высококачественные овощи и фрукты, чтобы не причинить вреда нашему здоровью.

Как выбирать овощи:

Начнем со всем известной картошки. Покупайте не мытый отечественный картофель, такой картофель дольше хранится. Выбирайте картофель средней величины, потому что в крупных клубнях может находиться много нитратов.

В крупных супермаркетах часто можно встретить позеленевший картофель, ведь он лежит в торговом зале под лампами дневного света. Позеленевший картофель содержит алкалоид соланин, который является ядом и имеет неприятный привкус. Соланин может вызвать воспаление слизистой оболочки желудка, а при попадании в кровь сначала провоцирует возбуждение, затем происходит угнетение центральной нервной системы и разрушаются эритроциты крови. Позеленевшая картошка опасна не только для человека, но и для животных.

Солонин может присутствовать и в кожице спелых баклажанов, поэтому баклажаны рекомендуется чистить перед приготовлением. Иногда продают подгнившие томаты, кабачки и другие овощи. Так как стоят они значительно дешевле, их покупают и готовят из них икру, заправляют супы и т.д. Но плесневелые токсины (микотоксины) проникают и в целую часть овощей и несут опасность вашему организму – поражают почки, печень, кровеносную и нервную систему, ослабляют иммунитет.

Как выбрать фрукты без токсинов

Накапливаясь в организме, некоторые из них могут спровоцировать злокачественную опухоль печени. Вспомните, иногда купишь грушу или яблоко с небольшим пятнышком на кожуре, а привкус гнили распространяется на весь фрукт. Это плесневый токсин патулин. Он кроме токсического воздействия вызывает мутацию генов и очень опасен, особенно беременным женщинам и детям.

Некоторые токсины не исчезают при варке и вымачивании и остаются в соках, компотах и во фруктовых и овощных консервах. Возникает вопрос – надо ли очищать от кожуры яблоки? Мы знаем, что кожура содержит витамины и минеральные вещества, а экстракт яблочной кожуры является противоопухолевым средством. Но чтобы яблоки хорошо хранились, их подвергают специальной обработке, часто плоды покрываются воском. При тщательном мытье воск смывается, да и организму он не несёт никакой опасности. Но бывает, что плоды обрабатываются фунгицидами, являющимися средством против грызунов. Так что, если вы сомневаетесь, яблоко лучше почистить. Если плоды подморожены, то это никакой опасности для человека не представляет. Надо только помнить, что подмороженные фрукты и овощи быстрее портятся.

нитратыБез нитратов овощей и фруктов не бывает. Когда нам говорят, что в овоще присутствуют соли магния, меди, цинка, то это соли азотной кислоты, т.е. нитраты. Мы считаем, что выращенные фрукты и овощи на своих участках, не содержат нитратов. Но знайте, что в компосте и навозе тоже присутствуют нитраты, и иногда их там больше, чем в минеральных удобрениях. В нашем организме в нитраты превращаются соли азотной кислоты (токсичные нитраты), а соли азотной кислоты превращаются соединения нитрогруппы NO с органическими веществами (нитрозаминами), обладающими канцерогенными свойствами.

Сколько нитратов содержится в овощах и фруктах зависит от нескольких факторов. Их очень много в недозрелых маленьких плодах и в слишком крупных для своего сорта плодах. Выбирайте овощи среднего размера. В моркови и свёкле нитратов больше сверху у ботвы и у кончика овоща. Срезайте эти части. У капусты нитратов больше в верхних листьях, кочерыжках и крупных жилках. У картофеля – в кожуре. При вымачивании нитраты уходят в воду. Это лучший способ избавиться от нитратов. Вымачивайте и зелень. Некоторые питательные свойства овощей при вымачивании теряются, но на ценности продукта это не очень сказывается. В картофеле, например, становится меньше крахмала. Большая часть витаминов остаётся, витамины больше страдают при термической обработке. При квашении, мариновании и солении нитраты переходят в рассол, поэтому количество их в овощах уменьшается. И ещё один неприятный момент. Хранение овощей и фруктов часто нарушает нормы санитарии: урожай хранят обычно в овощехранилищах и на овощных базах, где много грызунов.

Если вы употребляете морковь, капусту и свёклу в сыром виде, то их нужно очистить и хорошо промыть проточной водой. Экскременты грызунов, попав в организм человека, могут вызвать иерсинеоз, острое инфекционное заболевание.

Орехи покупайте в скорлупе, которая предохраняет ядро от спор грибков, бактерий и вредителей. Если вы покупаете очищенные ядрышки любых орехов, то промойте их и обязательно ошпарьте кипятком.

На прилавках рынка мы видим “лакированный” чернослив, красивую ярко-оранжевую курагу, блестящий изюм всех цветов. Блеск и цвет сухофруктов появляется в результате его обработки химикатами и смазывания маслом. А яркость кураге придаёт сернистый газ. Химические реагенты, которыми обрабатывают сухофрукты, частенько превышают норму. Так что лучше покупайте матовую коричневую курагу и тусклый чернослив. Такие сухофрукты не причинят вреда вашему здоровью. Будьте здоровы!

Как правильно выбирать овощи и фрукты узнайте из видео-сюжета программы «Контрольная закупка»!

199 КОММЕНТАРИИ

  1. I carry on listening to the news broadcast speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

  2. I’m often to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information.

  3. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

  4. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  5. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its helped me. Good job.

  6. F*ckin¦ tremendous things here. I¦m very happy to see your article. Thanks so much and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

  7. Thank you for another informative site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

  8. hello!,I love your writing very a lot! percentage we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this area to unravel my problem. May be that is you! Having a look forward to see you.

  9. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

  10. I just want to mention I’m newbie to blogs and actually enjoyed this page. More than likely I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly have incredible writings. Thanks for revealing your blog site.

  11. It is really a great and helpful piece of information. I?¦m glad that you simply shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  12. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  13. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  14. I just could not go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide to your visitors? Is going to be again often to check up on new posts.

  15. whoah this weblog is wonderful i really like reading your posts. Keep up the good paintings! You know, many individuals are looking round for this info, you could aid them greatly.

  16. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  17. PDE5 is an enzyme constitute chiefly in the tranquil sinew of
    the principal sum cavernosum that by selection cleaves and
    degrades cGMP to 5′-GMP. PDE5 inhibitors are standardized in structure to cGMP;
    they competitively bond to PDE5 and subdue cGMP hydrolysis, hence enhancing
    the personal effects of NO. This gain in cGMP in the suave muscularity cells
    is responsible for for prolonging an hard-on. http://lm360.us/

  18. I really enjoy looking at on this web site, it contains superb blog posts. «And all the winds go sighing, For sweet things dying.» by Christina Georgina Rossetti.

  19. I was just seeking this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

  20. Great awesome things here. I?¦m very glad to see your article. Thank you a lot and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  21. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Studying this info So i am happy to exhibit that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot no doubt will make sure to do not fail to remember this web site and provides it a glance on a constant basis.

  22. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thank you for the post. I’ll certainly comeback.

  23. Very good written article. It will be supportive to anybody who utilizes it, including me. Keep up the good work — for sure i will check out more posts.

  24. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  25. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  26. It’s in reality a nice and useful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  27. What i do not understood is in reality how you’re now not really a lot more smartly-appreciated than you may be right now. You’re very intelligent. You know therefore significantly when it comes to this topic, produced me personally consider it from numerous various angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated except it¦s something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. At all times deal with it up!

  28. Great work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

  29. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  30. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

  31. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

  32. Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь