Как приготовить омлет с молоком

41
526

смлет_на_молокеМало кому незнакомо такое блюдо, как омлет. У некоторых название этого блюда вызывает ностальгические воспоминания по детскому саду и школе. Но есть люди, которые незаслуженно относят омлеты к атрибутам холостяцкой кухни.
Действительно, на первый взгляд может показаться, что приготовление омлета не требует особых кулинарных навыков и умений. Однако, чтобы результат приложенных на кухне усилий оказался по-настоящему вкусным, требуется практика и знание некоторых хитростей.

Рецепт омлета пришел к нам из французской кухни. Существует множество его разновидностей. Кроме того, на основе классического омлета на молоке можно приготовить немало других вкусных блюд, в том числе всевозможные рулеты, салаты и даже десерты.

Омлеты готовят на пару, в сковороде на плите, в духовке,  в микроволновой печи, в порционных формочках на водяной бане — вариантов масса. Главным продуктом, который понадобится для приготовления, являются, конечно же, яйца. Их смешивают с водой, молоком, кефиром, простоквашей, сметаной, сливками или даже бульоном. Классикой поварского искусства считается омлет на основе молока.

Классический рецепт молочного омлета

Разберемся, как приготовить омлет с молоком.
Для его приготовления нам понадобятся следующие продукты:

  • 5 свежих яиц;
  • 100 мл молока средней жирности;
  • масло для смазывания сковороды
  • соль по вкусу

Тщательно вымытые яйца разбиваем в емкость для взбивания, добавляем молоко  соль. Слегка взбиваем смесь и выливаем на хорошо разогретую сковородку. Жарим пару минут, слегка помешивая лопаткой, после этого накрываем сковороду крышкой и готовим еще минут 7-8, а затем выкладываем на тарелку.

В результате у вас получится вкусное низкокалорийное блюдо, которое подходит даже для питания детей и людей с заболеваниями желудочно-кишечного тракта. Идеально будет подать его на завтрак или в качестве легкого ужина.

Секреты приготовления

Чтобы результат ваших кулинарных стараний порадовал, стоит помнить о нескольких хитростях:

  • Яйца должны быть максимально свежими.
  • Идеальное соотношение яиц и жидкости в омлете — 1:1. Чтобы максимально точно отмерить необходимое количество молока, можно вылить яйца в прозрачный стакан, отметить уровень, а потом отмерить нужный объем молока. Некоторые хозяйки пользуются другим способом. Они наливают жидкость в пустые скорлупки.
  • Желтки и белки следует взбивать сначала по-отдельности, а уже после соединять. Хотя, смесь должна быть хорошо взбита, не перестарайтесь, текстура, как на безе, нам не нужна. Лучше не использовать миксер.
  • Чтобы омлет стал более сливочным на вкус, можно добавить в него немного сметаны. Также для этой цели подойдет майонез.
  • Сковорода должна быть очень хорошо прогрета. Лучше, если она будет толстостенной и иметь антипригарное покрытие.
  • Если вы готовите омлет в духовке, не стоит ее постоянно открывать. Холодный воздух превратит ваш омлет в невзрачный блинчик.
  • Жаря омлет на сковороде, периодически протыкайте омлетную массу лопаткой, давая возможность просочиться вниз верхнему, еще жидкому слою.
  • Выливать смесь на сковородку лучше всего быстро,  идеале за одно движение. Старайтесь не заполнять сковородку до верху, оставьте место для подъема.
  • Чтобы омлет был более плотным, добавьте в него немного муки. Половины столовой ложки будет вполне достаточно.
  • Если вам хочется большей пышности, можно использовать немного гашеной соды.
  • Омлет на воде всегда воздушнее омлета на молоке, поэтому можете поэкспериментировать с соотношением молока и воды в рецепте.

Что еще можно приготовить на основе классического омлета?

омлетНе стоит останавливаться на молочном омлете. Попробуйте разнообразить его при помощи различных начинок. Можно добавить начинку в яичную массу, а можно сделать рулет или своеобразный пирожок, завернув начинку в готовый или полуготовый омлет. Омлет можно сделать сладким и подать с фруктами, ягодами или вареньем. Омлетная смесь идеально подойдет в качестве заливки при приготовлении запеканки или фриатты.
Если поджарить яично-молочную смесь в виде тоненьких блинчиков, на их основе получатся отличные рулетики. А порезав эти блинчики на тонкие полоски, вы можете добавить получившуюся лапшу в салаты или спринг-роллы. Простор для кулинарных экспериментов с омлетами ограничен только вашей фантазией.

Смотрите  также видео-рецепт омлета:

 

41 КОММЕНТАРИИ

  1. It?¦s in point of fact a great and useful piece of info. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  2. Its excellent as your other content : D, appreciate it for putting up. «The art of love … is largely the art of persistence.» by Albert Ellis.

  3. I’ve been surfing on-line more than 3 hours today, but I never found any attention-grabbing article like yours. It¦s beautiful value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will be a lot more useful than ever before.

  4. Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

  5. My spouse and i were really fortunate that Ervin could conclude his investigation with the precious recommendations he received using your weblog. It’s not at all simplistic to simply be giving away strategies which other folks may have been making money from. We really already know we need the writer to be grateful to for that. These illustrations you have made, the simple website navigation, the friendships you can give support to instill — it’s got many fabulous, and it is aiding our son in addition to the family believe that that topic is exciting, and that is extraordinarily fundamental. Thank you for the whole thing!

  6. Wonderful site. A lot of useful information here. I am sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks on your sweat!

  7. I will immediately grasp your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know in order that I may just subscribe. Thanks.

  8. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you

  9. I’m not sure exactly why but this blog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  10. You actually make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely huge for me. I am having a look ahead on your next post, I will attempt to get the grasp of it!

  11. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  12. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

  13. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

  14. wonderful issues altogether, you simply received a new reader. What could you suggest about your put up that you simply made some days in the past? Any sure?

  15. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks

  16. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  17. naturally like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality however I’ll surely come back again.

  18. I’ve learn a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you place to create this kind of fantastic informative site.

  19. I just want to tell you that I’m new to blogs and absolutely liked you’re web page. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You definitely have amazing articles and reviews. Thanks a lot for sharing your website.

  20. You could definitely see your skills within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

  21. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

  22. Sildenafil and Cialis are besides used to kickshaw
    pneumonic arterial hypertension (PAH) under the deal name calling Revatio (sildenafil
    20-mg tablets and 10-mg/12.5-mL single-usance vial injections) and
    Adcirca (tadalafil 20-mg tablets).
    Although option roles exist for these agents, PDE5 inhibitors for
    the discourse of ED are the focal point of this reappraisal. http://lm360.us/