Как коптить рыбу

74
1475

Как коптить рыбуК обычным, но в то же время довольно-таки оригинальным блюдам можно отнести копченую рыбу. Это блюдо по праву занимает почетное место на праздничном столе. Но чтобы оно могло угодить вкусам любого гурмана, нужно знать, как коптить рыбу, чтобы она имела аппетитный вид, тонкий аромат, мягкость и нежно золотистый цвет.

Преимуществ копченой рыбы множество, но одним из главных является то, что процесс копчения полностью уничтожает микробы. Также данный метод приготовления рыбы надолго предохраняет ее от порчи. Но помните, если при копчении внутренности рыбы не вынимались, автоматически снижается срок ее хранения.

Прежде всего, нужно разобраться, каким способом вы будете коптить рыбку. Их существует два:

  • горячее копчение рыбы. В данном случае рыба немного солится и отправляется в коптильню на 2-4 часа до готовности. Но долго хранить такую рыбку нежелательно, поэтому таким способом удобно воспользоваться при немедленной подаче рыбы к столу;
  • холодное копчение рыбы. Это более длительный процесс. Предварительно нужно изрядно посолить рыбу, добавить специи по желанию, а уж затем приступить к копчению. В таком случае продукт может сохраняться 2-3 месяца.

Холодное копчение рыбы

К выбору коптильни также стоит относиться тщательно, поскольку от ее состояния зависит успех приготовления вашей рыбы. Существует много видов коптилен, одни хозяева их покупают, другие – делают самостоятельно, иные же, вовсе не утруждаются процессом и коптят в самом дымоходе печи. Но, особого внимания заслуживает коптильня, сделанная вручную во время рыбалки. Для нее всего лишь нужен обрывистый берег, прутья и поленья. Для начала вырывают яму, глубиной 60-80 см, поперек кладут прутья, на них улов и поджигают полена. Довольно скоро у вас будет готова вкусная копченая рыбка, приготовленная на свежем воздухе без отрыва от рыбалки.

Чтобы копчение было на высшем уровне, используйте осиновые, березовые, ольховые поленья, но не нужно добиваться эффекта пламени, идеально подойдут дымящие поленца, в таком случае рыба не сварится, а хорошо дойдет до готовности.

Определить, закончился ли процесс копчения можно так:

  • вынуть одну рыбину из коптилки, разделить пополам, если вокруг хребта нет крови – это первый признак готовности;
  • далее посмотрите, хорошо ли отстает мясо от костей, но, оно не должно совсем не держаться на костях (если так, значит передержали);
  • у хорошо приготовленной рыбки будет выделяться сок, слегка отставать шкура (она будет нежно золотистого оттенка), а вы сразу же почувствуете ароматный запах.

Лакомиться копченой рыбой время от времени не только приятно, но и весьма полезно для здоровья. Впрочем, злоупотреблять ею, все же, не стоит, ведь в такой рыбке содержится немало соли.

А пока посмотрите полезные видео-советы о том, как правильно коптить рыбу в домашних условиях:

74 КОММЕНТАРИИ

  1. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly loved surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing in your feed and I hope you write again very soon!|

  2. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  3. you’re really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you have done a excellent job on this topic!

  4. Wonderful post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Bless you!

  5. I’ve been browsing on-line greater than three hours nowadays, yet I by no means found any fascinating article like yours. It¦s beautiful worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the web shall be much more helpful than ever before.

  6. hi!,I really like your writing very a lot! percentage we communicate extra approximately your post on AOL? I require a specialist in this area to solve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

  7. I have been browsing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely value enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the net will be a lot more helpful than ever before. «No nation was ever ruined by trade.» by Benjamin Franklin.

  8. I got what you mean , appreciate it for posting.Woh I am glad to find this website through google. «I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.» by E. M. Forster.

  9. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  10. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

  11. A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Fantastic job!

  12. I have been browsing on-line greater than three hours these days, but I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is pretty price enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the web will be much more helpful than ever before.

  13. I have been surfing online more than 3 hours lately, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It?¦s beautiful price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet can be much more useful than ever before.

  14. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

  15. Thanks for another informative site. Where else could I get that type of information written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

  16. I just want to tell you that I am just newbie to blogging and honestly enjoyed you’re web page. Very likely I’m want to bookmark your site . You absolutely have outstanding article content. Thanks a lot for sharing your web site.

  17. Thank you for another magnificent article. Where else could anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such information.

  18. Today, I went to the beach with my children. I found a
    sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said «You can hear the ocean if you put this to your ear.»
    She placed the shell to her ear and screamed.
    There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never
    wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone! https://azhydroxychloroquine.com/

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь