Как консервировать кабачки

91
4280

Как консервировать кабачкиСуществует два основных способа консервирования кабачков: со стерилизацией и без. Первый способ немного сложнее и занимает больше времени, но готовый продукт может храниться более длительное время.

Рецепт консервирования со стерилизацией

Данный рецептик рассчитан на 8 литровых баночек. Кабачки желательно покупать молодые. Они получаются хрустящими и очень вкусными.

Ингредиенты:

  • кабачки — 5 килограммов;
  • чеснок, лавровый лист, укроп, листья хрена, черный перец (горошек).

Для приготовления маринада потребуется:

  • 300 граммов столового уксуса;
  • 3,5 литра воды;
  • 150 граммов сахара;
  • 125 граммов соли.

Кабачки в баночкеЛитровые банки необходимо тщательным образом вымыть. Учитывая то, что кабачки будут заливаться уж готовым рассолом — емкость для консервирования можно использовать любую. Но многолетний опыт показал, что консервировать кабачки на зиму удобнее всего именно литровые баночки.

Для приготовления рассола нужно поставить четырехлитровую кастрюлю на огонь и залить в нее 3,5 литра воды. Далее добавить сахар и соль по рецепту.

Пока вода закипает, можно заняться подготовкой зелени. Чеснок очистить и разделить на дольки, листья хрена порезать на небольшие полоски. На дно каждой баночки уложить по веточке укропа, лавровому листику, добавить 2-4 зубчика чеснока, 6-8 горошин черного перчика и обязательно листик хрена. При желании можно положить петрушку, острый либо душистый перец или листочки черной смородины.

Обычно к этому времени вода уже закипает. В кипящую воду нужно осторожно вылить 300 граммов столового уксуса, перемешать и накрыть крышкой.

Кабачки нужно помыть и порезать на дольки. Размер долек совершенно неважен. Кто-то режет тонкими, кто-то толстыми дольками, можно порезать даже на четыре части. Тут уже все зависит от вашего вкуса. Порезанные кабачки следует хорошо утрамбовать в банки, доверху залить рассолом и накрыть крышками.

Последний этап консервирования кабачков — стерилизация. Для этого необходимо взять самую большую кастрюлю, устелить ее дно тканью (можно использовать обычные тряпки или полотенце), выставить банки и залить теплой водой. Уровень воды кастрюле должен быть на два сантиметра ниже горлышка банок. Поставить на огонь и продержать в кипящей воде 10 минут.

После успешной стерилизации баночки с кабачками можно закрывать. Для проверки герметичности консервацию желательно перевернуть вверх дном, а затем укутать полотенцем и дождаться полного остывания.

Рецепт консервирования без стерилизации

Консервировать кабачки без стерилизации можно совершенно так же, как и в рецепте со стерилизацией, до момента заливания рассола. Разница заключается в том, что вместо рассола кабачки сначала нужно залить обычным кипятком и дать им постоять 7-10 минут. Потом воду необходимо слить и добавить в каждую литровую банку по 2 чайные ложечки сахара, 1 чайной ложке соли и 2 столовые ложки уксуса, снова залить кипятком и закрыть. Как и в первом варианте банки следует установить дном вверх, накрыть полотенцем и выдержать в таком положении, пока они полностью не остынут.

А поскольку лучше один раз увидеть, чем сотню раз прочитать, предлагаем вашему вниманию видео-рецепт консервирования:

91 КОММЕНТАРИИ

  1. naturally like your website however you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality however I’ll certainly come again again.

  2. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  3. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. An excellent read. I will definitely be back.

  4. Hi there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  5. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

  6. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Regards!

  7. Terrific paintings! This is the kind of info that should be shared across the web. Shame on Google for no longer positioning this publish higher! Come on over and consult with my website . Thank you =)

  8. You actually make it seem so easy with your presentation but I to find this topic to be actually one thing that I think I might by no means understand. It seems too complicated and extremely extensive for me. I am having a look ahead to your subsequent post, I’ll try to get the dangle of it!

  9. You really make it seem so easy with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing which I feel I might by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely huge for me. I’m looking ahead on your subsequent publish, I’ll try to get the dangle of it!

  10. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve truly loved surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write once more very soon!

  11. I simply want to mention I’m beginner to blogging and site-building and honestly savored your blog site. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You amazingly come with fabulous writings. Many thanks for sharing your website page.

  12. That is the fitting weblog for anyone who needs to search out out about this topic. You realize a lot its almost hard to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  13. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to swap solutions with other folks, why not shoot me an email if interested.

  14. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue solved soon. Cheers

  15. Erectile disfunction (ED) is the relentless unfitness to accomplish or wield an erection sufficient
    for acceptable intimate public presentation.1 According
    to data from the Massachusetts Manful Ageing Study, up to 52% of manpower betwixt the
    ages of 40 and 70 are affected by ED.2 Founded on findings from the 2001–2002 National Wellness and Sustenance Testing Sight (NHANES),
    it is estimated that 18.4% of workforce in the U.S.
    World Health Organization are 20 old age of long time and sr.
    suffer ED. http://lm360.us/

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь