Как сделать квас из квасного сусла

67
1700

Как сделать квас из квасного суслаОтлично знакомый многим и очень популярный в народе квас в дополнительных рекомендациях не нуждается. Но наиболее удачной альтернативой многочисленным предложениям современных торговых сетей является именно квас домашний. Приготовить же его знатоки советуют с помощью квасного сусла. Именно эта вязкая красновато-коричневая смесь придаст готовому напитку ни с чем несравнимый аромат и вкус, памятный многим со славных времен, когда получить стакан такого кваса у огромной уличной бочки можно было всего за несколько копеек.

Сделать квас из квасного сусла

В старину наши предки готовили сусло для кваса сами – из ячменного и ржаного солода, ржаной же муки и чистой ключевой воды. Сегодня готовый концентрат аппетитного оттенка свежего гречишного меда легко найти на полках магазинов, так что сделать квас из сусла стало задачей, вполне посильной любой хозяйке. Мгновенного результата, правда, ожидать не стоит, ведь неизбежные в таком случае процессы брожения и созревания требуют времени. Но результат неизменно порадует.

Квас из квасного суслаНаиболее подходящая тара для домашнего кваса – стандартная стеклянная трехлитровая банка. На такой объём воды понадобятся 2 столовые ложки уже упомянутого концентрата и полстакана сахара. Обязательно припасти следует, как того требует технология, и 6-8 г живых дрожжей (в отличие от других разновидностей кваса, которые можно готовить с дрожжами и без). Сахар и сусло лучше растворить вначале в небольшом количестве воды – около полулитра. Туда же, постепенно размешивая полученную однородную жидкость, добавляются дрожжи.

Вода, кстати, непременно должна быть теплой – градусов около 35-40, но ни в коем случае не горячей. О её чистоте говорить вряд ли стоит, а вот упомянуть о том, что вкус напитка можно сделать более пикантным с помощью нескольких добавленных в смесь изюминок, не помешает. После заполнения оставшегося объёма такой же водой, банку слегка прикрывают хлопчатобумажным лоскутком или кусочком марли.

Настаиваться квас будет не менее суток, после чего его осторожно, стараясь не взболтать осадок, разливают в емкости поменьше. После охлаждения напиток готов к дегустации, хотя нередко встречается совет выдержать его в таком состоянии в течение 2-3 дней для полного созревания, чтобы сделать квас из квасного сусла поистине совершенным.

Вкусный и полезный квас не только поможет утолить жажду, но и станет отличной основой для хорошей окрошки.

Предлагаем вам и видео-рецепт домашнего кваса:

67 КОММЕНТАРИИ

  1. Its like you read my thoughts! You seem to grasp so much approximately this, like you wrote the ebook in it or something. I think that you just can do with some p.c. to drive the message home a little bit, however other than that, that is excellent blog. A great read. I will certainly be back.

  2. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thanks

  3. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you develop into expertise, would you thoughts updating your weblog with extra details? It is extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

  4. I found your weblog website on google and test just a few of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of forward to studying more from you in a while!…

  5. I will right away clutch your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

  6. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said «You can hear the ocean if you put this to your ear.» She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  7. I do trust all of the ideas you have offered to your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. May just you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

  8. Great V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  9. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

  10. You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

  11. Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any suggestions, please share. Thanks!

  12. I simply want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and really enjoyed your web site. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You definitely have exceptional well written articles. Thanks a lot for sharing with us your blog site.

  13. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be precisely what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

  14. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

  15. Although ED is non an inevitable consequence of aging, in that
    respect is a positivist correlational statistics with historic period.

    The preponderance of 5.1% in 20- to 39-year-old manpower increases to 70.2% in men 70 long time of
    maturate and senior. Because the aetiology of ED
    ofttimes involves a compounding of vascular, neurological, endocrinological, and science
    factors, the term is non modified to aged hands. Other lay
    on the line factors so much as vessel disease, hypertension, diabetes,
    hypercholesterolemia, and smoking get been strongly connected with an increased prevalence of ED http://lm360.us/

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь