Продукты, содержащие белок – таблицы с его содержанием и коэффициентом усвоения. В чем необходимость протеина и как правильно составить свой рацион?

103
5048

Белки в разной еде

Содержание:

1. Какая польза в белках?
2. Какими бывают продукты, содержащие белок?
3. Сколько необходимо белка на сутки?
3.1. Когда белков должно быть меньше?
3.2. Когда белков должно быть больше?

4. Продукты, содержащие белок
4.1. Рыба и мясо
4.2. Яйца
4.3. Молочные изделия
4.4. Зерновые крупы и бобовые
5. Рассчитываем правильный рацион

Для нормального функционирования человеческого организма, ему необходимы три основных элемента: углеводы, жиры и аминокислоты, содержащиеся в белках. О последнем сегодня и пойдет речь, точнее про продукты, содержащие белок. Чем они так необходимы организму, и в какой пище его можно найти?

Белок, какую пользу он приносит? 

Этот жизненно необходимый элемент «приходит» в организм вместе с едой. Далее, в процессе распада (расщепления) превращается в 20 аминокислот. Синтезировать часть из них организм может самостоятельно, но 9 аминокислот попадают только с продуктами питания.

Попробуем разобраться, в чем его польза?

  1. Основой живых тканей являются белковые соединения. Такой себе строительный материал, с помощью которого, восстанавливаются живые ткани (клетки).
  2. Он исполняет транспортную функцию и через кровь поставляет микроэлементы и кислород между другими клетками. Также фермент, имеющийся в его составе именующийся фибриноген, способствует минимальным кровопотерям, поскольку сгущает кровь, повышая ее свертываемость.
  3. Ферменты, отвечающие за метаболизм, в большинстве своем состоят из белков.
  4. Большая часть гормонов, вырабатываемых гипофизам (главный «поставщик» гормонов), полностью или частично (соединения аминокислот) состоят из белков. Благодаря ему удается поддерживать стабильный гормональный фон.
  5. Этот микроэлемент способствует индивидуальному строению тканей. При их повреждении автоматически поступают новые белковые соединения, которые подстраиваются под структуру ткани. Так, с его помощью работает иммунитет. Есть производные аминокислоты, самостоятельно борющиеся с различными инфекциями. Они выступают в качестве антител.

 

Какими бывают продукты, содержащие белок? 

Все продукты способные насытить организм белками разделяются на два вида:

  1. Животного происхождения (полноценные протеины).
  2. Растительные (неполноценные).

Для наглядности приведем таблицу продуктов содержащих белок по видам.

Белки в еде

Во всех видах провизии, независимо животного она происхождения или растительного, содержится разное количество и объемы аминокислот. Но следует заметить, что животный белок более ценный, поскольку он лучше усваивается и имеет в своем микросоставе незаменимые аминокислоты, которые не встречаются в растительной пище, содержащей только протеин.

Чтобы рацион был сбалансированный, а также для отличного самочувствия, необходимо употреблять оба их вида. Составлять рацион нужно следующим образом:

  • 60% белка, поступающего из продуктов животного происхождения;
  • 40% из продуктов растительных.

Еще разделяют белки на:

  • быстрые – усваиваются сразу же после процесса расщепления;
  • медленные — усваиваются долго до 6–8 часов и требуют намного больше энергии для расщепления.

Если вы решили похудеть с помощью белковой пищи, то вам просто необходимо узнать что собой представляет «Белковая диета, меню на неделю».

Какая суточная потребность в элементе? 

Учеными подсчитано, что для нормального функционирования организма человеку необходимо 800 мг белков на один килограмм массы. Такой показатель основан на расчете идеальной массы тела. По утверждению диетологов, чтобы поддерживать тело в тонусе и не испытывать белкового голодания, когда организм начинает «поедать» свою мышечную массу, необходим рацион, содержащий 15% белковой пищи. Подробней о здоровом питании можно узнать из статьи «Здоровое питание для похудения».

Когда содержание полипептида в рационе должно быть ниже? 

Суточная норма содержания белков в пище должна корректироваться в таких случаях:

  • если человек страдает патологиями, связанными с усвоением протеинов (подагра);
  • при старении организма количество белков необходимо уменьшать, поскольку процессы обновления значительно замедляются;
  • с наступлением жарких летних дней, химические процессы, происходящие в организме, под воздействием тепла диктуют минимальное его потребление.

 

Когда необходимо большее содержание белка? 

В пищу вводят больше продуктов, содержащих протеин при таких условиях:

  • в период болезни и восстановления после нее, дабы восстановить «потерянные» клетки;
  • в холодную погоду, поскольку минусовая температура провоцирует больше затрат энергии на обогрев тела;
  • в младенчестве и подростковом возрасте, этот элемент способствует росту и развитию организма;
  • при активных физических нагрузках, в том числе спорт.

 

Продукты, содержащие белок 

Поговорим подробней о продуктах содержащих белок. На него богаты продукты, представленные ниже (граммы указаны из расчета на 100 г. продукта):

Белки в разной еде

Но не следует забывать, что разные продукты, которые его содержат, усваиваются по-разному. К примеру, яйца – это 100% усвояемый белок, а бобовые «отдают» содержащийся в них элемент всего на 50%.

Рыба и мясо, содержащие стандартные аминокислоты 

Полный аминокислотный комплекс содержится в продуктах животного происхождения. Это полноценный белок максимально усваиваемый. Содержание протеина в мясе можно посмотреть в таблице ниже (содержание указано в граммах):

Белок в мясе

Рыба содержит такое количество микроэлемента:

Рыба - белок

Есть и другие морепродукты содержащие много белка:

Белки в других морепродуктах

Яйца, содержащие полипептиды 

Самый лучший продукт, который расщепляется организмом на 100%. В среднем 1 яйцо имеет массу в 50 г. В таблице указано количество содержания микроэлемента на 100 г., то есть в двух яйцах.

Яйца - белок

Молочные изделия, содержащие не только кальций 

Отличие молочных изделий от других багато-белковых в том, что в них большая концентрация кальция, который требуется для расщепления определенных белков. Также на содержание его в молочном изделии влияет на жирность. Если же вы питаетесь правильно, то лучше отдать предпочтение обезжиренной молочной еде.

Молочные продукты - белок

Необходимо заметить, что твердый сыр в своем составе имеет двойную концентрацию стандартных аминокислот, которые содержатся в твороге. В последнее время очень популярно худеть с кефиром, как это сделать? Читайте в статье «Кефирная диета на 7 дней».

Зерновые крупы и бобовые содержащие полипептиды 

Помимо внесения в организм необходимого составляющего элемента, крупы благотворно влияют на процесс пищеварения, и привносит в организм углеводы. Ведь зерновые крупы и злаковые можно назвать основным источником получения углеводов. Итак, в злаках и бобовых можно найти такое количество протеинов:

Крупы и бобовые - белок

Как рассчитать количество продуктов содержащих белок для правильного рациона? 

Что собой представляет правильный рацион? Это максимум полезных элементов, минимум жиров. Пять главных правил составления меню:

  1. Согласно таблице, еда, имеющая коэффициент усвоения 1, довольножиросодержащая. Поэтому ее следует потреблять умерено. В противном случае вместе с необходимыми аминокислотами вы рискуете получить совсем ненужную жировую массу.
  2. Если вы пытаетесь похудеть, то обратите внимание на:
  • дары моря;
  • молочные кушанья;
  • белое мясо;
  • куриные яйца.
  1. Сведите к минимуму потребление копченостей, темного мяса, жирной «молочки».
  2. Не забывайте, что за один прием пищи усваивается лишь 30 г. белка, даже если вы «впихнули» в себя его намного больше, пользы не будет.
  3. Составляя меню необходимо оперировать так:
  • коэффициент усвоения белка максимальный;
  • показатель жира минимальный.

Для расчета правильного рациона понадобится таблица с коэффициентами усвоения.

Разные белки

Не следует забывать про такие элементы, как углеводы и жиры. При составлении правильного рациона следует учитывать их совместимость и содержание в продуктах содержащих белок. Если вы разрабатываете рацион для похудения, то будьте осторожны с быстрыми углеводами, поскольку им свойственно превращаться в жир, от которого сложно избавиться. Как правильно рассчитать полезность элементов и составить меню делится опытом наши читательницы в статьях «Белковая диета, отзывы похудевших» и «Диета Маги: меню рациона на месяц. Личный опыт похудения». Дабы сделать меню разнообразным необходимо комбинировать продукты, а составляя рацион отдавать предпочтение – усвоению, после – белку, а последнее место (минимальное количество) должны занять жиры.

103 КОММЕНТАРИИ

  1. naltrexone cost

    Продукты, содержащие белок – таблицы с его содержанием и коэффициентом усвоения. В чем необходимость протеина и как правильно составить свой рацион? |

  2. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

  3. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  4. Hiya very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I am glad to seek out a lot of useful information right here in the submit, we’d like work out more strategies in this regard, thank you for sharing.

  5. I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. «Spare no expense to make everything as economical as possible.» by Samuel Goldwyn.

  6. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  7. Hi, Neat post. There’s an issue together with your site in internet explorer, could test this… IE still is the marketplace chief and a large element of other people will miss your magnificent writing due to this problem.

  8. Thank you for sharing excellent informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you?¦ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal site.

  9. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

  10. You actually make it seem so easy together with your presentation however I find this matter to be actually something that I think I might by no means understand. It sort of feels too complicated and very extensive for me. I’m taking a look ahead in your subsequent submit, I will attempt to get the dangle of it!

  11. My brother suggested I may like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t consider just how so much time I had spent for this information! Thank you!

  12. I simply couldn’t depart your web site before suggesting that I actually loved the usual info a person provide in your visitors? Is going to be again often in order to check out new posts

  13. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  14. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  15. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

  16. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I’m experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

  17. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks

  18. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  19. It’s actually a nice and useful piece of information. I’m satisfied that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  20. I’ll immediately snatch your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me realize in order that I could subscribe. Thanks.

  21. Thanks for the marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back very soon. I want to encourage continue your great posts, have a nice weekend!

  22. Thank you for another great post. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

  23. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

  24. I think other web site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

  25. Good day very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally…I’m glad to find a lot of useful information right here within the post, we’d like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing.

  26. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

  27. I’m commenting to let you know of the fine experience my friend’s princess developed viewing yuor web blog. She mastered too many things, not to mention what it’s like to have an awesome coaching character to have other people without difficulty master specific very confusing matters. You actually did more than my expected results. Thank you for giving the valuable, dependable, edifying and also unique thoughts on that topic to Janet.

  28. Great post. I used to be checking continuously this weblog and I am impressed! Extremely helpful info specially the last part 🙂 I maintain such information a lot. I used to be seeking this certain info for a very lengthy time. Thank you and best of luck.

  29. best prices on viagra

    Продукты, содержащие белок – таблицы с его содержанием и коэффициентом усвоения. В чем необходимость протеина и как правильно составить свой рацион? |

  30. Its great as your other posts : D, appreciate it for posting. «You can’t have everything. Where would you put it» by Steven Wright.

  31. I was wondering if you ever considered changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

  32. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

  33. buy chloroquine phosphate

    Продукты, содержащие белок – таблицы с его содержанием и коэффициентом усвоения. В чем необходимость протеина и как правильно составить свой рацион? |

  34. I just want to say I am just very new to weblog and honestly enjoyed this web blog. Very likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly have remarkable writings. Thanks a bunch for revealing your blog site.

  35. Good write-up, I am normal visitor of one?¦s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  36. Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered vivid transparent concept

  37. I like the helpful information you provide for your articles. I’ll bookmark your weblog and test again right here frequently. I’m rather certain I’ll learn lots of new stuff right right here! Best of luck for the next!

  38. Thanks for any other informative website. The place else may I get that kind of information written in such a perfect manner? I’ve a challenge that I am just now running on, and I have been on the glance out for such information.

  39. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

  40. magnificent post, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

  41. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  42. During intimate arousal, element oxide (NO) is discharged from mettle
    terminals and epithelium cells in the principal sum cavernosum.
    NO activates guanylate cyclase to exchange guanosine triphosphate (GTP) into
    cyclical deoxyguanosine monophosphate (cGMP), triggering a cGMP-drug-addicted cascade down of events.
    The accruement of cGMP leads to smooth-muscleman rest in the
    principal cavernosum and increased parentage menstruum to the
    penis. http://lm360.us/

  43. I have been browsing online more than three hours nowadays, but I never found any attention-grabbing article like yours. It is pretty price enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web can be much more useful than ever before.

  44. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

  45. cheap cialis online

    Продукты, содержащие белок – таблицы с его содержанием и коэффициентом усвоения. В чем необходимость протеина и как правильно составить свой рацион? |

  46. I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  47. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

  48. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and excellent style and design.

  49. Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all important infos. I would like to peer more posts like this .

  50. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your site?

  51. Some genuinely wonderful articles on this internet site, thank you for contribution. «When he has ceased to hear the many, he may discern the One — the inner sound which kills the outer.» by H Hahn Blavatsky.

  52. Needed to put you this very little remark just to thank you very much once again relating to the unique opinions you’ve contributed here. It has been quite incredibly generous of people like you to make easily what exactly a lot of folks would’ve offered for sale as an ebook to generate some cash on their own, specifically considering the fact that you could possibly have tried it if you considered necessary. The tricks in addition served to be a fantastic way to be sure that other individuals have the same fervor similar to my own to figure out many more on the topic of this problem. I’m certain there are thousands of more pleasurable instances in the future for folks who view your blog.

  53. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  54. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange contract between us!

  55. I cherished as much as you’ll obtain carried out right here. The caricature is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get bought an shakiness over that you want be handing over the following. sick indisputably come further earlier once more as precisely the similar just about a lot incessantly inside of case you defend this increase.

  56. I and also my pals appeared to be looking at the excellent tactics from your web blog and then at once I had a horrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for them. Most of the people are actually consequently warmed to read them and already have clearly been tapping into these things. We appreciate you truly being indeed kind and also for choosing such superior tips millions of individuals are really desperate to be informed on. My sincere apologies for not saying thanks to you sooner.

  57. I simply want to mention I’m new to weblog and absolutely liked your web-site. Very likely I’m planning to bookmark your website . You really have really good stories. Kudos for revealing your web page.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь